Geen categorie

Hoe kies je de juiste verlichting?

Verlichting in huis is een essentiële factor bij het creëren van sfeer. Hiernaast heeft het natuurlijk ook nog eens een praktische functie, want tijdens de donkere dagen wil je natuurlijk wel wat kunnen zien. Maar hoe kies je nu de juiste verlichting, zonder dat het gaat overheersen in huis? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel! Lees dus snel verder.

Basisverlichting

Het begint allemaal bij de basisverlichting. Dit houdt in dat je in elke kamer in huis voldoende verlichting hebt. Dit kun je later nog aanvullen met sfeerverlichting. Zorg ervoor dat je daarom in elke ruimte een plafondlamp hebt of een wandlamp. Deze lampen geven een ruimte extra licht. Deze basisverlichting kan natuurlijk ook gewoon mooi en sfeervol zijn. Denk bijvoorbeeld aan mooie XXL lampen boven de eettafel of in de woonkamer. Dit dient niet alleen als echt eye catcher, het zal ook voldoende licht uitstralen. Voordat je overal basisverlichting installeert, is het goed om eerst een lichtplan te maken. Hierin kijk je naar in hoeverre een ruimte donker of licht is en op welke plekken precies lampen moeten komen om geen donkere of juist oververlichtte plekken te krijgen.

Sfeerverlichting

Verder kun je je interieur aanvullen met sfeerverlichting. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je kaarsjes neerzetten, lampionnetjes ophangen en leuke lampjes op kastjes zetten. Wat ook erg leuk is, zijn lampen die je kunt dimmen. Zo kun je op elk gewenst moment van de dag het licht hoger of juist lager zetten. Je hebt bijvoorbeeld van Philips Hue het slimme verlichtingssysteem, waarmee je de lampen zowel kunt dimmen als het licht kunt instellen. Bij sfeerverlichting kun je ook denken aan staande lampen, die je in hoeken van de kamer zet. Als je dit combineert met leuke plantjes en andere decoratie, zul je een gezellige sfeer creëren in huis.