Geen categorie

Hoe komt de piano aan zijn naam?

piano kopen

De piano is niet alleen een toetsinstrument. Het is ook een slag en een snaarinstrument. Dit komt doordat er in de binnenkant van de piano snaren gespannen zitten. Op deze snaren wordt geslagen door een hamertje. Dat gebeurd op het moment dat je een van de toetsen indrukt. Als pianist druk je alleen de toetsen van de piano in. Hierdoor hoef je je niet bezig te houden met het hamertje en de snaren. Hoewel je deze dus niet aanraakt wordt de piano toch gezien als een slag-, snaar-, en toetsinstrument.

Twee vormen van piano’s

De huiskamerpiano, ook wel buffetpiano of pianino genoemd, is een piano waarbij de snaren verticaal zijn aangebracht. Deze wordt vaak tegen de muur gezet. De huiskamerpiano neemt vrij weinig ruimte in beslag. Zoals de naam ook al zegt is dit een perfecte piano voor in de huiskamer. Een vleugel, ofwel vleugelpiano, zijn de snaren horizontaal aangebracht. Deze piano wordt vaak bij concerten ingezet. Dit komt doordat ze een stuk beter geluidsprojectie hebben, een groter volume en een fijnere speeltechniek hebben.

De geschiedenis van een piano

Ergens tussen 1698 en 1709 is de piano uitgevonden door Bartolomeo Cristofori in Florence. Het instrument heette toen nog pianoforte. Het verschil tussen de pianoforte en de, al eerder uitgevonden, klavecimbel was heel groot. Vooral op het gebied van klank was dit goed te merken. Bij dit nieuwe instrument werd er overgestapt van de stoss-mechaniek naar de prell-mechaniek. Later kom er door broadwood op iedere piano twee pedalen om met je voet de klank te dempen. De laatste grote verandering aan de piano werd gedaan door Erard. Hij ontwikkelde de zogeheten repetitiemechaniek, waardoor het mogelijk werd om sneller achtereen dezelfde toets te spelen. De moderne piano kom dus van het woord pianoforte. De pianoforte is het instrument waar bijvoorbeeld Mozart op speelde. Letterlijk in het italiaans vertaald betekent pianoforte, zacht en sterk. Deze naam werd gekozen omdat je met een piano zacht en hard kon spelen. Voor de moderne piano werd de naam later afgekort van pianoforte naar piano.

Gerelateerde link:

Tweedehands piano kopen
Pianowinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *