Geen categorie

Hoe liveries ook prestaties kunnen bevorderen

Formule 1 is een sport van extremen. Waar de startrij soms op een paar duizendste wordt bepaald betekend dit ook dat elke kleine aanpassing een groot verschil kan maken tijdens de race. In dit artikel neem ik jullie mee in wat een livery voor effect kan hebben op de prestaties van een raceauto! Voel je vrij om te reageren.

Wat is een livery?

Een livery is de samenstelling van de kleuren, patronen, vormen en sponsoren op een auto. Vaak zorgen de liveries op een auto voor herkenbaarheid, dit resulteert vaak in bijnamen. Zo heb je dit seizoen de “pink mercedes” wat duidt op de Racing Point die dit jaar erg lijkt op de mercedes van 2019. Echter is de livery roze, vandaar deze bijnaam. Ook heeft P orsche ooit een roze auto laten racen op le mans. Deze kreeg de bijnaam “pink pig”.

De toepassing van liveries in het WRC

In het rally rijden worden liveries soms gebruikt om prestaties te bevorden. Zo is het gebruikelijk om de sponsoren op de auto’s te verwerken met grote, dikkere stikkers. Dit omdat de rally auto’s vaker schade oplopen. Omdat de stickers wat dikker zijn dan normale raceauto bestikkering gebruiken ze de stickers om de naden, vaak bij de motorkap, af te plakken. Soms heeft dat te maken met aerodynamica en soms heeft het te maken met de temperatuur en luchtstroom van het motor compartiment.

De toepassing van liveries in de Formule 1

In de Formule 1 telt elk grammetje. Dat blijkt uit het feit dat Red Bull voor het eerst een matte livery gebruikte. Ze beweerde als eerste dat de glansgraad aanpassing zorgde voor een gewichtsbesparing van maar liefst 3KG. Dit werdt niet heel serieus genomen door andere teams maar tegenwoordig rijdt zelfs Ferrari met een mat rode livery.

Wij vinden het vooral belangrijk dat de livery er ook goed uit ziet maar raceteams hebben er ook nog andere belangen bij. Wat vind jij de mooiste Formule 1 livery?