Geen categorie

Waarop letten bij autobanden?

pexels-magda-ehlers-1301410

Wanneer jouw auto toe is aan nieuwe autobanden dan ga je vanzelfsprekend langs een autogarage voor de beste oplossing. Toch is dit niet altijd nodig aangezien de meeste autogarages het liefst de duurste autobanden aan je verkoopt. Om dit te vermijden kan je zelf ook gemakkelijk je autobanden uitzoeken. Dit is niet alleen aanzienlijk goedkoper, maar zorgt er ook voor dat het gehele verwisselproces overzichtelijk is. Je verwisselt immers zelf je autobanden. Ondanks dat zelf autobanden kopen goedkoper is, zijn er enkele zaken waar je op moet letten. In deze blog vertellen wij je hier alles over zodat jij straks niet een miskoop doet. 

1. Individuele voorkeur 

Heb je in het verleden met een andere auto rondgereden? Dan kan het zijn dat je een voorkeur hebt ontwikkeld voor een bepaalde soort autobanden. Hierbij kan je denken aan Michelin, Pirelli, Dunlop, Goodyear of een merkloze autoband. Bij een nieuwe auto is het immers altijd wennen aan de autobanden. Wanneer deze banden niet bevallen, dan kan je ervoor kiezen om deze autobanden te vervangen en weer met het oude vertrouwde merk te rijden. Welke autoband je kiest begint dus met jouw individuele voorkeur.  

2. Soort autoband 

Wanneer je weet met welk merk je het liefst rijdt, dan is het tijd om te kijken naar de soort autoband. Wil je met elke weersomstandigheden kunnen rijden zonder grip te verliezen? Dan kan je het beste kiezen voor all-seasons autobanden. Deze banden worden steeds populairder in Nederland en dat is niet zo gek. Je kan er namelijk het gehele jaar mee rijden.  

Toch hebben all-seasons autobanden minder grip tijdens winterse omstandigheden ten opzichte van winterbanden. Deze banden zijn speciaal gemaakt voor temperaturen beneden de 7°C. Ondanks dat deze autobanden de heftigste sneeuwstorm zal overleven, staan winterbanden erom bekend dat ze veel sneller slijten. Dit komt doordat deze autobanden zijn gemaakt van een zachtere rubber. Zomerbanden daarentegen zijn juist gemaakt van hard rubber met een andere profiel en kunnen hierdoor warmere temperaturen beter verdragen.  

3. Bandenlabel voor meer informatie 

Wist je dat op de zijkant van een autoband naast het merk ook de kenmerken staan vermeld? Nee? Dan ben je zeker weten niet de enige! Heel veel mensen weten dit namelijk niet. Toch is dit de handigste plek om direct de band in millimeters, de hoogte breedte verhouding in percentage, de inchmaat, de draagkracht en de snelheidscategorie vermeld. Sinds 2012 is het gebruik van een bandenlabel ook verplicht. Hiermee kan gemakkelijk meer informatie lezen over de rolweerstand, brandstofverbruik en de grip op nat wegdek. Voor dit laatste geldt hoe lager de waardes, des te beter de grip is en des te minder geluid de goedkope autobanden produceert. 

4. Prijs van een autoband 

Als laatste is het bij autobanden handig om te letten op de prijs. Hoeveel je voor een autoband gaat betalen is namelijk sterk afhankelijk van het soort band, het merk en de kwaliteit. Daarnaast kan het type auto waar de band onder gemonteerd dient te worden ook van invloed zijn op de prijs. Over het algemeen ligt de prijs van een autoband tussen de €45 en enkele honderden Euro’s. Natuurlijk is de prijs vooral erg afhankelijk van jouw wensen en persoonlijke voorkeur. Een merk autoband kost immers meer dan een merkloze variant. Nu je weet waar je op moet letten bij het uitzoeken van een autoband, is het tijd om het perfecte exemplaar te vinden. Veel succes met de zoektocht! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *